To nejlepší z Česka

Nejenom nejlepší světlý ležák asijského kontinentu a nejenom americký národní šampión 2014 dorazí letos na Zlatou pečeť... “Hvězdná piva”, opuncovaná řadou světových cen, vysílají do degustačních soutěží i pivovary české a moravské.

Jistá je už účast absolutních vítězů a držitelů hlavních cen předchozích čtyř ročníků Zlatá pivní pečeť: svá vítězná piva opět vyšlou pivovary Antoš ze Slaného, Starobrno z jihomoravské metropole a Novosad z krkonošského Harrachova).

Stejně tak je potvrzená opětovná účast loni dvojnásobně zlatého pivovaru Kout. Oprávněně skvělá pověst tohoto pivovaru už zdaleka není záležitostí pouze tuzemských zasvěcenců. Vězte, že tento malý šumavský řemeslný pivovar je podle odborníků z britského časopisu Men’s Journal, který před nedávnem pečlivě vybíral elitní stovku “top” světových piv, momentálně výrobcem nejlepšího “pilsner” ležáku na celé planetě.

Jistá je účast dalších loňských zlatých medailistů: Holba, Litovel, Dalešice, Postřižinský Nymburk, Chotoviny, potštejnský Clock... Přijedou prakticky všechny tradičně a opakovaně úspěšné malé i velké pivovary: Bernard, Staropramen, Krušovice, Svijany, Strahovský klášter, Konrád, Permon, Zvíkov, Lobkowiczké pivovary, Chyše, Březňák, Rakovník...

Jeden z nejúspěšnějších pivovarů v dlouhodobé bilanci našich soutěží, pivovar Primátor, přihlásil letos hned osmnáct svých produktů! A že půjde o piva špičková, o tom svědčí výsledky, kterých Primátor dosahuje nejen na Zlaté pečeti, ale i na dalších světových soutěžích.

Vždyť např. pšeničný Primátor Weizenbier byl, shodou okolností také ve Velké Británii, vyhlášen dokonce nejlepším pivem světa, a to absolutně napříč všemi kategoriemi. V roce 2013 obdržel na soutěži World’s Beer Awards tituly: WBA World's Best Beer, WBA World's Best Wheat, WBA World's Best GOLD, WBA Europe GOLD 2013.

Primator Premium Dark byl v témže roce na stejné soutěži oceněn jako Europe's Best Dark Lager.

Také “domácí” jihočeský Budweiser Budvar přihlašuje svůj úspěšný tmavý ležák: B: Dark (World's Best Lager 2007). Z produkce budějovického Budvaru je nominován i světlý ležák Pardál Echt, který získal bronzovou medaili v kategorii "Bohemian-Style Pilsener" jak na největší degustační soutěži světa (World Beer Cup 2014), tak i o rok později v další velké soutěži, tentokrát v Německu (European Beer Star 2015). Budweiser Budvar B: Free je zase držitelem bronzové medaile v kategorii nealkoholických piv ze soutěže International Beer Challenge 2012.

Tuzemská konkurence v tmavých ležácích bude vůbec opravdu zajímavá. Budweiser B: Dark a Primátor Premium Dark mohou o zlato soutěžit např. s Litovel Schwarzbier (“World's Best Dark Lager 2015) anebo např. s tmavým ležákem z humpoleckého Bernarda, který získal na WBA 2014 evropské stříbro.

A pokud jde o ležáky světlé, tam se zase krom už zmíněného ležáku z Kouta a Pardála Echt sejdou např. Konrad 12º (World's Best Czech Pale Lager 2013) či Krušovice Imperial (World's Best Czech Pilsner 2014).

A aby toho nebylo málo, po mnohaleté pauze vyšle navíc do bitvy své značky i Plzeňský Prazdroj.

Co je však pro návštěvníky IBF nejpodstatnější? Většinu z výše uvedených skvělých produktů českého pivovarnictví navíc nebude moci ochutnávat a posuzovat pouze odborná soutěžní porota, ale všichni účastníci Open festivalu, neboť uvedené pivovary budou mít v Pavilónu T své výčepní prostory!