Tchajwanskému pivu dodává
medovou chuť čaj

Další registraci k účasti na 30. ročníku Mezinárodního pivního festivalu dostali organizátoři z jihovýchodní Asie, konkrétně z ostrova Tchaj-wan. Do prestižní české degustační soutěže své pivo přihlásil malý nezávislý pivovar 55th Street Craft Brewery z města Tchao-jüan. Pivovar založil Jack Yu, inspirován americkým pivem, společně s manželkou v roce 2013 s cílem vařit poctivé tchajwanské řemeslné pivo. K vaření používá pouze čerstvé suroviny převážně lokálního původu.

Pořadové číslo v názvu pivovaru neodkazuje na nějakou rušnou adresu na Manhattanu. Když se před více než třiceti lety Yuovi rodiče přestěhovali z Tchaj-wanu do Bogoty v Kolumbii, otevřeli si čínskou restauraci na ulici nazvané 55. ulice.

Jack Yu svá piva nefiltruje a používá zajímavé suroviny. Jednou z nich je čaj. „Pochází z Ruisui, úžasného místo v okrese Hualien, u nás na Tchaj-wanu, domově černého čaje medové vůně a chuti. Zvláštní chuť tohoto čaje způsobují křísci Jacobiasca formosana, kteří napadají čajové rostliny v letním období po dešti. Tento drobný hmyz mladé čajové lístky okusuje, čímž vyvolává v listech chemickou reakci - rostliny začnou produkovat určité látky, které dávají čaji připravenému z těchto listů medovou chuť. Pro tento černý tchajwanský oolong se sbírají listové pupeny se dvěma lístky. Naše řemeslné pivo obsahuje právě tento čaj s vůní medu, aby více připomínalo naši domovinu,“ vysvětluje Jack Yu, sládek a spolumajitel pivovaru.

Při vaření piva Amber Ale používá Jack Yu sušené plody z tropického ovocného stromu longan. Ovoce, které je známé pod názvem dračí oko, spolu s použitým sladem z odrůdy ječmene Maris Otter, dovezeným z Velké Británie, dodávají pivu suchou sladkost, příjemnou pro jeho ideální konzumaci ve zdejším subtropickém klimatu. Chmel je americké provenience.

„Naši Indie Pale Ale vaříme také ze sladu Maris Otter, aby dala pivu solidní základ a správný anglický nádech. Spolu s americkým chmelem pak naše pivo má v sobě to nejlepší z obou částí světa,“ říká Jack Yu, jehož pivovar už má také jedno světové ocenění – v roce 2016 na Asia Beer Cup v kategorii New Generation získal bronzovou medaili za Rye Porter.