Do Českých Budějovic až z ostrova Sachalin nebo Chile

Do soutěže o vítězství ve více než třiceti pivních kategorií Zlaté, stříbrné a bronzové pečetě se zatím přihlásily vedle tuzemských výrobců pivovary z různých koutů světa.

„Své vzorky do degustací dodají vedle tuzemských producentů piva i největší pivovary z Polska, Slovenska, Chorvatska. Soutěžit budou pivovary z Arménie, Kazachstánu, Japonska, Chile a pravděpodobně i z Brazílie. Dosud se závazně přihlásily více než dvě stovky pivovarů,“

Silně bude v soutěži zastoupena například Ruská federace. „Ozvaly se pivovary z Kaliningradu, Moskvy, z města Dinskaja v Krasnodarském regionu a dále z měst Ivanovo, Jaroslavl, Aleksandrov, Samara. O pivní pečeť se utká i pivovar v Dolinsku z ostrova Sachalin v severním Pacifiku nedaleko Japonska.

Účast v soutěži, která nemá v České republice obdoby, si nenechají ujít i naše sousední země. Ze Slovenska se přihlásilo dvacet pivovarů všech velikostí. Ukrajinu zastoupí pivovary z Charkova, Kyjeva, Lvova a Žitomiru. Z Německa se do soutěžní listiny zapsalo osm pivovarů, z Rakouska a Maďarska dva pivovary. Pivaře a fotbalové fanoušky potěší informace o účasti pivovaru Damm z Barcalony, který podporuje Real Madrid. O účast v soutěži projevily všechny nejlepší malé pivovary z České republiky. „Do soutěže se nepřihlásily ty tuzemské pivovary, které se bojí, že neobstojí. U nás se nedá vyhrát za peníze, nebo z protekce. Kontrola a certifikace nemá na světě obdoby. V soutěžní kategorii ciderů se představí výrobci ciderů ze Španělska, Holandska, Slovenska a také nejlepší výrobci z České republiky.

V pavilonu Z Výstaviště České Budějovice, kde probíhá veřejná část festivalu, mohou návštěvníci ochutnat především nové výrobky všech velkých pivovarů České republiky. Svá piva budou nabízet i desítky malých známých a neznámých pivovarů. V pavilonu Z se bude čepovat i populární tmavé irské pivo Guinness.