Belgický pivovar Val de Sambre vaří i opatská piva

Přihlášku do 31. ročníku Mezinárodního pivního festivalu poslal v těchto dnech belgický pivovar Val de Sambre z valonského regionu poblíž francouzských hranic v jižní části Belgického království. Své jméno má sice od roku 2019, jeho historie je však mnohem starší. Pod předchozím názvem Abbaye d'Aulne vařil svá piva v areálu stejnojmenného starého cisterciáckého opatství, založeného už ranném období – v roce 657(!) původně jako klášter řádu Benediktinů.

Podobně jako v mnoha belgických opatstvích i cisterciáci z Aulne Abbey vařili už od středověku vlastní pivo. Silnější piva, jakými jsou Blond, Brune nebo Triple, se podávala při speciálních příležitostech. Nejlehčí piva byla pro běžnou konzumaci.

V roce 1859 se po smrti posledního mnicha stal klášter hospicem. V roce 1998 se společnost Leveau rozhodla navázat na tradici zdejšího vaření piva a začala vyrábět opatská piva podle starých receptur přímo v areálu kláštera, který patří k zajímavým turistickým cílům. Byť se část kláštera dochovala jen jako romantická zřícenina.

V prostorách stájí a stodoly se vzhledem k omezeným prostorám časem už nedařilo vařit větší množství piva, proto společnost v roce 2019 začala s výstavbou nového pivovaru v nedaleké průmyslové zóně. Řemeslný pivovar získal tak nové prostory a přejmenoval se Brasserie Val de Sambre. Pokračuje ve výrobě opatských piv Abbaye d'Aulne – svrchně kvašeného piva podle cisterciáckých tradic vaření. Kromě nich vyrábí i typické belgické pšeničné, tak zvané bílé pivo a ovocná piva řady Chérie.

Malý inovativní pivovar se zaměřuje na rozšíření exportu své produkce. Vloni v květnu jako jeden z prvních pivovarů v Belgii získal mezinárodně uznávaný certifikát FSSC 22000 pro bezpečnost potravin, což významně napomáhá právě vývozu do zahraničí.

Pivovar ve svém moderním provozu nejen obnovil nabídku opatských piv, ale rozvíjí i nové chutě svých ovocných nefiltrovaných piv. U pšeničného piva Blanche de Charleroi dokonce získal certifikované označení bio.

Ve svém portfoliu má tyto druhy piv: pivo belgického opatství (Belgian Abbey Beer), belgické bio pšeničné pivo (Belgian Organic Wheat Beer) a pšeničné pivo s ovocnou příchutí (Fruity Flavored Wheat Beer).

Pivovar do degustačních soutěží v rámci letošního Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích přihlásil své vzorky do kategorií: Extra silné pivo, Pšeničné pivo a Ochucené pivo.