Prim hraje Primátor a Litovel

Zajímavostí určitě je, že ačkoli o absolutní vítězství (Hlavní cenu) v soutěži Zlatá pivní pečeť soupeří každoročně stovky špičkových pivovarů z celého světa, v posledních pěti letech (2010–2014) nejenom, že vítězili domácí výrobci, ale tuto cenu se dělily dokonce pouze 3 pivovary. A z toho dva jsou vlastně jen malé pivovarské domy. Krom už zmíněného minipivovaru Antoš dvakrát totiž zvítězil pivovar Litovel a také dvakrát další minipivovar: Novosad & syn z Harrachova.

Jinak však v tomto pětiletém období v jednotlivých kategoriích nejvíce zlatých ocenění posbíral náchodský pivovar Primátor, a to rovných deset. Svá nedávná londýnská vítězství v soutěži World Beer Awards jak vidno potvrzuje i na domácí půdě. V těsném závěsu následuje pivovar Litovel (8 zlatých cen). Pivovary Bernard a Svijany zvítězily pětkrát. Mezi minipivovary dominují broumský pivovar Matuška s harrachovským Novosad & syn (oba svorně 5 zlatých pečetí), pivovary Antoš, Klášterní pivovar Strahov a Pivovarský dvůr Zvíkov mají zlata čtyři. Ze zahraničních pivovarů je nejúspěšnější u nás dobře známý Zlatý Bažant z pivovaru Heineken Slovakia Hurbanovo, který v dané periodě zvítězil třikrát.

Skutečnost, že mnohé pivovary dokážou svá výborná umístění (jak v jednotlivých kategoriích, tak i celkově) poměrně pravidelně opakovat, je jen potvrzením objektivity soutěže a svědčí o vysoké míře nepravděpodobnosti šťastných náhod či subjektivních vlivů.