Pivovar Hulvát: poprvé v soutěži

Nováčkem v boji o pivní pečetě je pivovar Hulvát z obce Truskovice u Vodňan v jižních Čechách. Sládek Petr Záhorka uvařil první várku začátkem září loňského roku. „Prvním našim pivem byla světlá jedenáctka,“ vzpomíná Petr Záhorka. A proč pivovar i pivo vařené v něm nazvali Hulvát? „Je to výrazný a snadno zapamatovatelný název, takové hezké české slovo,“ míní sládek. Nápadité je logo pivovaru, kdy úvodní písmeno H výtvarně odkazuje na čárky za propitá piva. Vtipně působí i marketinkový slogan pivovaru „Pivo Hulvát – balzám na tvůj mozek“.


Nefiltrované a nepasterované spodně kvašené pivo v truskovickém minipivovaru vaří klasickým způsobem pouze ze základních českých surovin. „Používáme chmel, slad, kvasnice a vodu. Nic jiného do piva nepatří - to je tajemství originální chutě živých piv,“ popisuje výrobu truskovického piva Petr Záhorka.


Pivovar Hulvát do soutěže o pivní pečetě přihlásil své světlé ležáky, ale i speciální tmavé pivo a polotmavou „jedenáctku“. „Co si jako nováčci od soutěže slibujeme? Jsme zvědavi, jak naše pivo posoudí odborníci. Zajímá nás jejich názor na naše piva.“


Pivovar Hulvát bude mít v pavilonu Z na českobudějovickém výstavišti stánek. „Návštěvníci mezinárodního pivního festivalu tak ochutnají naše poctivá piva z Truskovic. Čepovat budeme desítku, jedenáctku, dvanáctku i polotmavou třináctku,“ láká Petr Záhorka na piva, která uvařil. Jako lokální regionální produkt se jihočeský pivovar Hulvát představí v květnu v hornorakouském Linci, kde Jihočeský kraj bude v květnu hlavním hostem tradičních jarních městských slavností. Přímo v centru města Jihočeská centrála cestovního ruchu představí spolu s partnery jihočeskou gastronomii, řemesla, turistickou nabídku, umění a kulturu.